- Шүдний өнгөрт агуулагдах нянгийн хэмжээ
- Чихэрлэг хоол хүнс
- Шүдээ угаах хүртэл өнгөртэй байгаа хугацаа
- Шүдний эдийн хатуулаг чанар чухал үүрэг гүйцэтгэдэг.
Эдгээр шалтгаан хэр зэрэг нөлөөлж байгаагаас хамаарч шүд цоорох өвчин үүсдэг. Араа шүдний хацар талаас эхлэн угаана. Буйл шүдний заагт сойзоо барьж урагш хойш богино хөдөлгөөнөөр угаана. Сойзоо урагш шилжүүлэн соёо, үүдэн шүдийг зөөлөн дарж угаана. Үүдэн шүдийг шүүрдэх, эргэлдэх ба 2 хажуу тийш чиглэсэн хөдөлгөөнөөр угаана. Арын шүдний зажлах гадаргын хонхор ховилыг сайтар угаана. Дээд, доод араа шүдний гадаргыг сойзоо урагш хойш хөдөлгөн угаана. Доод шүдийг ч мөн адил араа шүднээс эхлэн хацар ба хэлэн талын гадаргыг нь хамарч угаана. Урагшлан соёо ба үүдэн шүдийг сойзоо урагш хойш богино хөдөлгөөнөөр зөөлөн дарж угаана. Доод дээд үүдэн шүдийг адилхан уруул ба хэлэн талаас нь угаана. Хэлэн талыг сойзны толгойн үзүүр ба төгсгөл хэсгээр угаана. Хоолны дэглэм чанд сахих ба чихэрлэг хоол хүнсийг хязгаарлах чихэрлэг хоол хүнс, ундааг ихээр байнга хэрэглэх нь шүдний цоорол үүсэх нөхцөл нь болдог тул чихэрлэг хүнсний хэрэглээг хязгаарлан хянаж харин кальци ихээр агуулсан сүү цагаан идээг хэрэглүүлснээр шүдийг бэхжүүлж шүд цоорохоос урьдчилан сэргийлнэ.
Идэж уух бүрийн дараа амны хэвийн орчин өөрчлөгдөж хүчиллэг чанар нь ихэсдэг. Аманд хүчиллэг орчин удаан үргэлжлэх тусам шүдний цоорол үүсэх магадлал улам нэмэгдэх учир хүүхдийг тогтмол цагаар хооллож сургах нь шүд цоорлоос урьдчилан сэргийлнэ. Шүдний хатуулаг чанарыг сайжруулж бат бөх болгох Шүдний хатуулаг чанарыг сайжруулж бат бөх болгоход ФТОР чухал ач холбогдолтой. Бидний өдөр тутам хэрэглэж заншсан шүдний оонд фтор нэлээд хэмжээгээр агуулагдсан байдаг (том хүний оонд 1000-1500 ррм, хүүхдийнхэд 500 ррм). Өдөр бүр хоёроос доошгүй удаа фтортой оогоор шүдээ угааж хэвшсэнээр шүдний хатуулаг эдийг бэхжүүлэхээс гадна шүд цоорохоос урьдчилан сэргийлэх болно. Хүүхдэд ооны хэмжээг сойзны 1/3 –ээс ихгүй байхаар түрхэж өгнө. Түүнээс гадна бага насны хүүхдийн шүд цухуйж гарсан даруйгаас эхлэн цэвэрлэж шүдийг нь цоорохоос хамгаалаарай.
No comments: